Crassostrea gigas
Crassostrea gigas sau stridia de Pacific, stridia Japoneză, este o stridie din familia Ostreidae, genul Crassostrea, originară din Extremul Orient. În Marea Neagră a fost semnalată izolat în sud-estul și sud-vestul Crimeei și unele locuri din nord-estul coastei caucaziene. Pe țărmul românesc, pot fi găsite exemplare izolate, în zonele cu substrat pietros din zona Constanța.
Descriere
[modificare | modificare sursă]Stridia de Pacific are valvele asimetrice, de formă neregulată, alungite sau rotunjite de 10 … 12 cm. Valva inferioară este puternic concavă iar cea superioară aplatizată. Culoarea valvelor este albicioasă cu striații roșu-purpurii dispuse aproximativ radiar de la umbone spre margine și lucioasă în interior. Dimensiunea maximă poate ajunge la 19 … 20 cm. La nivelul mușchiului aductor se observă o urmă negricioasă sau roșietică.
Habitat
[modificare | modificare sursă]Crassostrea gigas traiește fixată pe substrat. Hrana este reprezentată de zooplancton, fitoplancton și becterioplancton filtrat la nivelul cavității branhiale. Este rezistentă în ape cu temperaturi între 4 și 24° C, dar și la temperaturi de - 4° C și expunerea la aer în timpul mareelor joase. Salinitatea apei sub 10 g ‰ duce la încetarea funcțiilor vitale, precum și în cazul apelor cu turbiditate mare, care duc la acumularea de mâl pe cochilii.
Reproducere
[modificare | modificare sursă]Ca și celelalte specii de stridii, adulții sunt hermafrodiți, maturitatea sexuală fiind atinsă în primul an de viață. Reproducerea are loc în timpul sezonului cald, când temperatura apei este de circa 19,5° C. Este extrem de prolifică, un singur exemplar putând depune până la 100 milioane de ouă. [2]
Comercializare
[modificare | modificare sursă]Stridia de Pacific a fost introdusă în ostreicultură în multe zone de pe glob (America de Nord, Australia, Noua Zeelandă, Europa), iar în prezent s-a aclimatizat. Aceste stridii sunt cele mai comune dintre toate stridiile comestibile, carnea lor gustoasă fiind apreciată încă din antichitate.
Datorită creșterii rapide și a marii capacități de adaptare la diferite medii, stridia de Pacific este în prezent cea mai comercializată specie de stridii din lume.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în
- ^ Specii invazive marine, dulcicole și terestre (2010) Arhivat în , la Wayback Machine. pag.64.
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Marius Skolka: Zoologia nevertebratelor , Universitatea “Ovidius”, Constanța
- Marius Skolka Marian, Traian Gomoiu: Specii invazive în Marea Neagră - impactul ecologic al pătrunderii de noi specii în ecosistemele acvatice, Ovidius University Press, Constanța, 2004
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Un acvacultor român reintroduce stridiile în Marea Neagră Arhivat în , la Wayback Machine. Tudor Cireș, Jurnalul Național, 16.08.2008; accesat 11.09.2014
- Food and Agriculture Organization of the United Nations - Crassostrea gigas en
- United States National Oceanic and Atmospheric Administration - Pacific oyster Arhivat în , la Wayback Machine. en
- NOBANIS – Invasive Alien Species Fact Sheet - Crassostrea gigas Arhivat în , la Wayback Machine. en